Worden coniferen bruin?
U zult zich wellicht afvragen hoe het kan dat uw conifeer op plekken bruin wordt. In veel gevallen begint dit met wat gele/bruine takken, maar na verloop van tijd worden er ineens grote bruine plekken zichtbaar. Buiten het feit om dat dit er niet mooi uitziet, zult u zich misschien afvragen of de buxus doodgaat.
In negen van de tien gevallen gaat het hier om coniferenluis, ook wel takluis genoemd. De takluis leeft van vocht, en zal dus het vocht wat in de twijgen zit, uit de conifeer zuigen. In eerste instantie merk je daar niet veel van.
Pas wanneer het vocht er op plekken massaal uitgezogen is, zullen de takken langzaam verdrogen. Er kan wel maanden overheen gaan voordat de schade hiervan zichtbaar wordt. Wat u dan ziet gebeuren, is dat de takken van de conifeer eerst wat lichtgroen/geel worden en gaan hangen. Daarna zullen de takken van de coniferen bruin worden en dood gaan.
Lees hier meer over de takluis in coniferen
Wat kunt u het beste doen?
Nadat zichtbaar wordt dat uw coniferen bruin worden en dus door takluis bezet zijn, kunt u een aantal dingen doen.
- Houdt de signalen in de gaten. De eerste tekenen van takluis zijn een lichtgroene/gele kleur en de sommige takken gaan (pleksgewijs) hangen. De luis die in coniferen voorkomt begint altijd op het verse gewas, dus aan de buitenkant van de haag. De luis zal zich daarna van buiten naar binnen gaan vestigen en schade aanrichten.
- Wanneer u de eerste tekenen van de coniferenluis herkent, is het raadzaam om altijd zo snel mogelijk in actie te komen. U kunt contact met ons opnemen over het bestrijden van deze takluis. Wanneer u twijfelt over het schadebeeld, kunt u ons ook altijd foto’s sturen, zodat wij u van passende informatie en advies kunnen voorzien.
Wat kunt u het beste niet doen?
Wanneer u ziet dat uw conifeer bruin wordt, zou je denken dat de conifeer mogelijk te droog staat of niet voldoende voedingsstoffen krijgt. Niets is echter minder waar.
- Wanneer u ziet dat de conifeer bruin wordt, raden wij sterk af om de conifeer veel extra water te geven. De conifeer staat namelijk niet te droog, maar de luis zuigt het vocht uit de twijgen. Geeft u de conifeer toch veel extra water, is de kans groot dat u de haag verdrinkt. Zeker wanneer het oudere hagen betreft (+6 jaar), hoeft u geen extra water te geven. De haag is inmiddels voldoende geworteld om zelf water te kunnen zoeken.
- Nog een logische gedachte wanneer een conifeer bruin wordt, is dat de conifeer te weinig voeding krijgt. Het gevolg is dat u er mogelijk aan zult denken om de haag extra te bemesten. Echter, regelmatig bemesten kan ervoor zorgen dat de conifeer overbemest raakt. In principe wordt de conifeer dan verbrand door een overschot aan voedingsstoffen die de conifeer nergens kwijt kan.
In beide gevallen ben je veel verder van huis. Beide methoden zorgen ervoor dat u de wortels van de conifeer aantast, waardoor de haag daadwerkelijk dood zal gaan.
Bestrijden van takluis op coniferen
In de afgelopen jaren hebben wij een uniek middel samengesteld dat gericht, langdurig en zeer doeltreffend werkt. Omdat niet gezegd is dat takluis in uw conifeer weer terugkomt na het bestrijding hiervan, hoeft het middel in veel gevallen maar één keer aangebracht te worden. Na de behandeling is het belangrijk om de signalen van de takluis in uw conifeer goed in de gaten te houden. Pas bij tekenen van nieuwe luis hoeft de behandeling herhaalt te worden. Mocht de conifeer toch bruin worden, hoeft de bestrijding alsnog maar maximaal twee keer per jaar uitgevoerd te worden.
Lees meer over het bestrijden van takluis op coniferen
Onze takluis bestrijdingsservice
Wij bespuiten uw coniferen met ons effectieve bestrijdingsmiddel tegen takluis. Dit middel voldoet aan alle wettelijke eisen en wordt veilig op uw coniferen aangebracht door onze eigen mensen. Ook hebben wij bestrijdingsproducten voor bedrijven en particulieren in de verkoop. Neem contact op voor meer informatie en prijzen. Wij contacteren u voor prijzen en eventuele inplanning van onze service.