Buxus schimmel
De buxus schimmel is een buxusziekte die zich met name in de zomermaanden manifesteert.
Laten we even bij het begin starten. Een buxus krijgt ongeveer twee keer per jaar nieuw schot. Dit is in de periode april/mei en juli/augustus. Per keer kan de buxus zo’n 4-7 centimeter groeien. En juist in deze periodes is een buxus extra gevoelig voor een schimmel. Dit komt omdat het vocht van de ochtenddauw veel minder snel opdroogt doordat de jonge takjes ‘in de weg zitten’. De jonge takjes zullen wel drogen, maar het vocht wat in de onderliggende laag zit, heeft veel meer tijd nodig om op te drogen. Hierdoor is de kans groter dat het blad gaat schimmelen.
Hoe verspreidt de schimmel zich?
Er zijn twee belangrijke oorzaken waardoor deze buxusziekte zich kan verspreiden:
- Wanneer een eerste blad gaat schimmelen, zal de schimmelplek er omheen snel groter worden omdat de schimmel zich van blad naar blad verspreidt, bijvoorbeeld door de wind. Vaak is wel te zien dat deze buxusziekte zich pleksgewijs laat zien. Wanneer er bladeren gaan schimmelen, wordt natuurlijk niet gelijk de hele buxus bruin. Ook laat de schimmel zich met name bovenop de buxus zien, zie onderstaande afbeeldingen.
- Wanneer u besluit de buxushaag te snoeien, kunt u de buxusziekte ook zelf verspreiden door het gebruik van een ‘besmette’ heggenschaar. Wanneer de schaar eenmaal een besmet deel heeft geraakt, en u daarmee ook gezonde delen gaat snoeien, worden ook andere delen van de buxus aangetast met deze buxusziekte. Hiermee kan de buxus schimmel in korte tijd steeds groter worden.
Het voorkómen van de buxus schimmel
Om de buxusziekte te voorkomen, zijn er verschillende zaken waar u op kunt letten:
- Wanneer u de eerste tekenen ziet van een buxus die bruin wordt, kunt u het beste direct contact zoeken. Ook wanneer u niet precies weet wat er aan de hand is. Door er snel bij te zijn, kan de schade beperkt worden tot een enkele plek.
- Snoei de buxus áltijd twee keer per jaar; tussen eind mei/juni en tussen eind juli/augustus. Door dit goed bij te houden, worden de jonge takjes niet zo lang. Dit verminderd het risico dat de onderliggende laag van de buxus langer nat blijft en dus kan schimmelen.
- Als u de aangetaste buxus wilt snoeien, kunt u de buxusplant het beste vóóraf behandelen met ons bestrijdingsmiddel. Zo voorkomt u dat u de schimmel via de heggenschaar verspreidt.
- Geef een buxus altijd water op de wortels en niet op het blad. Zo voorkomt u dat het blad vaak nat is en hierdoor kan gaan schimmelen.
Het bestrijden van buxus schimmel
De buxus schimmel is gelukkig goed te bestrijden. Hiervoor hebben wij een uniek bestrijdingsmiddel. In veel gevallen hoeft de buxus maar één keer behandelt te worden tegen deze buxusziekte. Uiteraard is niet gegarandeerd dat de schimmel nooit meer terugkomt, maar in de meeste gevallen is de schimmel voor langere tijd weg. U kunt het risico op terugkeren van deze buxusziekte beperken door bovenstaande acties goed uit te voeren.
Lees meer over het bestrijden van buxus schimmel
Het middel tegen buxusschimmel
Voor het bestrijden van de schimmel in uw buxus, hebben wij een uniek middel samengesteld. Dit middel zorgt ervoor dat de schimmel na het opbrengen van het middel, wordt ingekapseld. Het inkapselen zorgt ervoor dat de buxusschimmel zich niet verder uit kan breiden.
Lees meer over het middel tegen buxusschimmel
Onze buxus schimmel bestrijdingsservice
Heeft uw buxus last van een buxusziekte of twijfelt u aan de oorzaak van het bruin worden van uw buxus? Neem contact met ons op. Wij contacteren u voor meer informatie en een eventuele inplanning van onze service. Wij behandelen uw buxusplanten en buxushagen met een effectief middel tegen schimmel. Dit middel voldoet aan alle wettelijke eisen en wordt veilig op uw buxusplanten aangebracht door onze eigen mensen. Ook hebben wij bestrijdingsproducten voor bedrijven en particulieren in de verkoop.