Alles over de buxusmot

De buxusmot wordt in de volksmond veel genoemd als de ‘boosdoener’ voor het aanrichten van de schade in de buxus. Heel strikt genomen is niet de buxusmot degene die de schade aanricht, maar de buxusrups. De buxusrups eet zich graag vol aan die mooie, groene bladeren van uw buxus. De buxusmot is degene die de eitjes legt, dus indirect zorgt de buxusmot er wel voor dat de buxusrups actief blijft.

 

buxusmot bestrijdenDe verspreiding van de buxusmot

Er gaan meerdere verhalen rond over de komst van de buxusmot in Europa en in Nederland. Zo gaat het gerucht dat de buxusrups jaren geleden met een containerschip vanuit Azië in Frankrijk terecht is gekomen en zich van daaruit door Europa verspreid heeft. Ook wordt gezegd dat de buxusmot al veel eerder in Nederland was, maar zich toen nog bevond in andere gewassen. Laten we de waarheid in het midden laten. Waar het om gaat, is dat de buxusmot in Europa is gekomen en zich razendsnel heeft verspreidt.

Wat we wel kunnen vaststellen is het feit dat de mot vanuit het zuiden optrekt naar het noorden. Waar de buxusmot zich een paar jaar geleden nog enkel bevond in Limburg en het zuiden van Brabant, kunnen we nu concluderen dat de mot zich inmiddels in heel Nederlands heeft gevestigd.

 

De ontwikkeling van buxusrups naar buxusmot

De buxusrups begint met het eten van het buxus blad nadat in het voorjaar de eitjes uitkomen (afhankelijk van de temperatuur).

Lees meer over de eitjes van de buxusmot

 

Na een maand verpoppen de rupsen zich in hun cocon. Daarna is de buxusmot geboren. De buxusmot vliegt rond en legt dagelijks nieuwe eitjes. Deze eitjes komen na gemiddeld 10 dagen weer uit. Deze cyclus herhaalt zich ongeveer tot het eind van de zomer (september/oktober).

De buxusrupsen bereiken een formaat van iets meer dan 3 centimeter. Ze hebben een zwarte kop en een groen/geel lichaam, met daarop enkele witte en zwarte strepen, zwarte wratten en een stekelachtige beharing.

De buxusmot, die voortkomt uit de buxusrups, is een grote zwart-witte vlinder, met een spanwijdte van 3-4 centimeter.

 

Kun je de buxusmot voorkomen?

De buxusmot vindt het fijn om in alle buxushagen die hij tegenkomt, zijn eitjes te leggen. Dit is niet te voorkomen. Daarbij komt nog dat ook de gelegde eitjes niet te bestrijden zijn. Doordat de eitjes zijn ingekapseld, kan niets van buitenaf deze eitjes binnendringen. Er zijn echter wel manieren om te voorkomen dat de buxusmot schade aanricht.

Lees meer over het voorkomen van een buxusmot plaag

 

De buxusmot bestrijden

Binnen de huidige markt zijn er verschillende methoden om de buxusmot te bestrijden, veelal niet met het gewenste resultaat.

Het middel dat door ons is samengesteld, is uniek omdat het voor langere periode (lees: 2 tot 3 maanden) actief blijft en zeer doeltreffend is.

Lees meer over het bestrijden van de buxusmot

 

Onze buxusrups bestrijdingsservice

Wij behandelen uw buxusplanten en buxushagen met ons effectieve buxusrups bestrijdingsmiddel. Dit middel voldoet aan alle wettelijke eisen en wordt veilig op uw buxusplanten aangebracht door onze eigen mensen. Ook hebben wij bestrijdingsproducten voor bedrijven en particulieren in de verkoop. Neem contact op voor meer informatie en prijzen. Wij adviseren u over prijzen en eventuele inplanning van onze service.

Neem direct contact op