Buxusmot bestrijden
De buxusmot houdt ervan om in alle buxushagen die hij tegenkomt, eitjes te leggen. Helaas is dit niet te voorkomen. Daarbij komt nog dat ook de gelegde eitjes niet te bestrijden zijn. Doordat de eitjes zijn ingekapseld, kan niets van buitenaf deze eitjes binnendringen.
De buxusMOT is dus niet te bestrijden, maar de buxusRUPS daarentegen wel! Om te zorgen dat de buxusmot wordt uitgeroeid en er daarmee geen nieuwe eitjes meer worden gelegd, moet de rups aangepakt worden.
Op basis van onze jarenlange ervaring met (bestrijding van) ziekten en plagen in buxus, hebben wij een systemisch middel samengesteld dat ervoor zorgt dat de rups die in uw buxus zit, dood gaat. Het bestrijdingsmiddel hecht zich aan het gewas en om de eitjes die gelegd zijn, waardoor deze geen kans van overleven hebben nadat zij in contact komen met het blad van uw buxus.
Lees meer over ons buxusmot bestrijdingsmiddel
Zijn er ook andere oplossingen?
Voor het bestrijden van de buxusmot, lezen en horen we uiteenlopende adviezen, welke veelal niet het gewenste resultaat geven. Voorbeelden van tips die gegeven worden, zijn:
- Gebruiken van huismiddeltjes
Het gebruik van huismiddeltjes, bijvoorbeeld azijn of groene zeep om de buxusmot tegen te gaan, is niet aan te raden. Zowel biologische als chemische huismiddeltjes zijn niet in staat om de buxusrups doeltreffend te bestrijden.
Lees meer over huismiddelen tegen de buxusmot
- Rooien van de buxushaag
Het klinkt best logisch om een buxushaag te rooien nadat de buxusmot grote schade heeft aangericht in uw buxus. De haag ziet er dor en dood uit, en daar wil niemand tegenaan kijken. De gedachte is verleidelijk om de buxus te verwijderen en er een mooie, nieuwe plant voor terug te zetten. Maar let op! In veel gevallen is dit niet de oplossing. Ondanks dat de buxus er verdort uitziet, is er met de plant zelf (wortels en takken) niets aan de hand. Deze zijn gewoon gezond, maar omdat het blad eraf gegeten is, lijkt de buxus dood te zijn. Wanneer u de buxus behandelt met ons bestrijdingsmiddel, komt de buxus in zijn geheel weer terug. Hoe dor en dood de buxus er ook uitziet.
- Kortknippen van de buxus
Nog een schijnbaar logische redenatie is het kortknippen van uw buxus. Inderdaad, wanneer u de buxus kort knipt, is de buxusmot op dat moment niet meer in uw buxus aanwezig. Echter, nadat uw kortgeknipte buxus in het voorjaar weer nieuw blad krijgt en u deze niet behandelt, wordt uw buxus opnieuw aangevreten door de buxusrups. En u blijft zitten met een korte, kale haag. Niet echt aan te raden dus.
- Gebruik van de hogedrukspuit met water op de buxus
Je zou denken dat, wanneer je maar genoeg kracht geeft, je die vervelende rups wel uit de buxus blaast. Een begrijpelijke optie. Maar er zijn meerdere redenen waarom dit niet het gewenste effect heeft. Met het gebruik van een hogedrukspuit is het nog steeds onmogelijk om die rups is zijn totaliteit uit uw buxus te krijgen.
- Er blijven altijd rupsen en eitjes achter
- Veel rupsen/eitjes belanden op de grond en hebben rustig de tijd om weer in uw buxus te komen
- De buxusmot zal ook de volgende dag weer nieuwe eitjes in uw buxus leggen
- Mogelijk hebben uw buren ook buxushagen en kunnen de rupsen van daaruit ook naar uw buxus komen
- Op de knieën zittend de rups één voor één uit de buxushaag plukken
We zitten er allemaal niet op te wachten. Dag in, dag uit rupsen zoeken en rapen. Met het vervelende gevolg dat die eitjes maar uit blijven komen. Wanneer de eitjes net uit zijn, zijn de rupsen nog zo klein, dat ze moeilijk te vinden zijn in uw buxus. Maar ze zijn er toch echt. Buiten het feit dat dit een zeer tijdrovende methode is, zullen de rupsen blijven komen.
- Gebruik van spiritus
Het gebruik van spiritus (al dan niet in combinatie met groene zeep), heeft geen uitroeiend effect tegen de rups van de buxusmot.
Herstelt de buxus weer na een buxusmot plaag?
We kennen het schadebeeld inmiddels: kale plekken, verdord en bruin blad en kale takken. Zo op het eerste gezicht ziet een aangetaste buxus er niet heel veelbelovend meer uit. Maar niets is minder waar! Ondanks de grauwe aanblik van de buxus, is er met de gezondheid van het gewas niets aan de hand. De wortels en de takken zijn nog steeds gezond. Wist u dat de buxus een onnoemlijke taaie plant is?
Lees meer over het herstel van de buxus na buxusmot
Op basis van onze jarenlange ervaring kunnen we met zekerheid zeggen dat uw buxus zich volledig herstelt. Maar hiervoor is het wel van belang dat uw buxus wordt behandeld. Hiervoor hebben wij een zeer doeltreffend middel samengesteld.
Lees meer over ons buxusmot bestrijdingsmiddel
Onze buxusrups bestrijdingsservice
Wij behandelen uw buxusplanten en buxushagen met ons effectieve buxusrups bestrijdingsmiddel. Dit middel voldoet aan alle wettelijke eisen en wordt veilig op uw buxusplanten aangebracht door onze eigen mensen. Ook hebben wij bestrijdingsproducten voor bedrijven en particulieren in de verkoop. Neem contact op voor meer informatie en prijzen. Wij adviseren u over prijzen en eventuele inplanning van onze service.